Architectenbureau Otto Das

 
110. Medemblik eindgevels

Hoogkarspelstraat

Acht woongebouwen in de wijk Leyenburg in Den Haag zijn in 1970 rondom de Hoogkarspelstraat gerealiseerd in 4 en 5 bouwlagen. Twee woongebouwen werden in een eerder stadium verbeterd en voorzien van een lift. Voor de zes overige gebouwen lagen plannen klaar om de gebouwen te verbeteren. Van drie gebouwen is de woningverbetering daadwerkelijk ter hand genomen. De woongebouwen zijn eigendom van Vestia Den Haag Zuid-Oost.

Van drie gebouwen met in totaal 84 woningen zijn alle kozijnen vernieuwd en voorzien van geïsoleerd glas en ventilatieroosters. Tegelijk is een individuele warmwatervoorziening in de keuken aangesloten op de gevel. Het ontwerp van de nieuwe puien verschilt maar weinig van de bestaande indeling. Door de omvang van dit project (ca. 400 kozijnen) was Buva in staat de roosters en de eindkappen in dezelfde kleur als het schilderwerk van de kozijnen (cremewit RAL 9001) te leveren, waardoor ze samenvallen met het houtwerk.

De kopgevels van de flatgebouwen zijn geïsoleerd en voorzien van keramische beplating van Tonality. Alleen tegen het deel met daarachter woningen is isolatie aangebracht. De kopgevel is niet bekleed ter plaatse van het trappenhuis. Bij de balkons is de gevelbekleding omgezet naar de binnenkant. Hierdoor hebben de eindwoningen op het balkon een ´buitenraam´ gekregen.

De entree van de Medemblikstraat is vergroot door een gedeelte van een berging erbij te betrekken. De afwerking van wanden en vloeren is kleurrijk uitgevoerd in kleine tegeltjes van Winckelmans.

De beide entrees aan de Hoogkarspelstraat zijn naar buiten uitgebouwd met postkasten op de begane grond. De ingangen hebben een hoge luifel die trapsgewijs verloopt naar de hal met lift.

Alle trappenhuizen zijn van nieuw schilderwerk voorzien dat in een nieuw patroon is aangebracht