Architectenbureau Otto Das

 
De nieuwe zijgevel met de dakopbouw. Smalle ramen zijn geplaatst naast de naar binnen liggende erker.

Dakopbouwen, gerealiseerd

Er zijn twee soorten van dakopbouwen: dakopbouwen op eengezinswoningen en dakopbouwen op portiek etage woningen. Elk van deze types heeft zijn eigen karakteristiek.

Bij dakopbouwen op eengezinswoningen met een plat dak gaat het meestal om een derde laag. In deze gevallen kan zo'n 30% - 50% extra woonoppervlak worden gerealiseerd.

Bij dakopbouwen op portiek etage woningen met een plat dak gaat het vaak om een vierde bouwlaag. In zulke gevallen gaat het vaak om een vergroting van het oppervlak met 60% - 70% van de bestaande woning.

Inmiddels heeft ons bureau tientallen dakopbouwen in Den Haag gerealiseerd en zijn diverse opbouwen (oktober 2011) in aanbouw of in voorbereiding. Zie de voorbeelden op onderstaande adressen.

Wij streven naar opbouwen die zich goed verdragen met de bestaande architectuur. Dit moet leiden tot een zorgvuldige inpassing van de extra bouwlaag op een bestaande woning. Daarbij stellen wij ons de vraag hoe de oorspronkelijke architect de uitbreiding had willen maken als hij meteen een extra bouwlaag hadden mogen bouwen.