Architectenbureau Otto Das

 
afsluiting portieken Marktweg Vestia Den Haag Zuid-Oost

afsluiting portiek in Den Haag centrum

Vanwege overlast besloot Vestia Den Haag Zuid-Oost tot afsluiting van 26 portieken met een hekwerk.

De moeilijkheid schuilt in de positionering van het hekwerk. Op het trottoir voor de woningen was geen ruimte voor een naar voren geplaatste nieuwe hoofdtoegang. De deur zou daarmee over het trottoir naar buiten draaien. Bovendien zou een deur in het vlak van de voorgevel niet aansluiten op de schuine ramen ter weerszijden. Noodgedwongen moest het hekwerk voor de bovenwoningen daarom op de trap geplaatst worden. Die positie maakte het noodzakelijk de deur van buitenaf te kunnen bedienen met een automatische deuropener. Die deur sluit automatisch na een korte tijd van gebruik. Bij uitval van de elektriciteit wordt de deur van zelf ontgrendeld.

Zoals gebruikelijk moeten bij het afsluiten van een hoofdtoegang de postkasten aan de buitenzijde worden aangebracht. Voor de postkasten zijn de beldrukkers en naamplaatjes aangebracht. Boven de postkasten zijn lichtpunten geplaatst waarop de huisnummers staan vermeld.

Vanwege de veiligheid hebben wij gestreefd naar hekwerken die gemakkelijk zijn te bedienen. Ze zijn technisch goed af te sluiten, maar ze vallen niet nadrukkelijk in het oog.

Het ontwerp van de cijfers is van letterontwerper Peter Verheul. Het werk is uitgevoerd door staalconstructiebedrijf Wauben en is opgeleverd in september 2010.